Από τον Κώστα Λεφάκη
Το σύμβολο της Παρθένου
Το σύμβολο της Παρθένου είναι η μορφή μιας γυναίκας που κρατά στο χέρι της ένα στάχυ. Συμβολίζει την Άσπιλη Παρθένο, που γεννά τους Σωτήρες του κόσμου. Το ζώδιο της Παρθένου ήταν αρχικά αφιερωμένο στην Παρθένο Αστραία, την κόρη του Δία και της Θέμιδας, θεάς της Δικαιοσύνης. Ιστορείται ότι η Αστραία είχε αναλάβει ένα μέρος της εξουσίας της μητέρας της και ιδιαίτερα την εποπτεία της έννοιας του Δικαίου. Γρήγορα όμως απογοητεύτηκε από τους ανθρώπους, που με διάφορες επινοήσεις τηρούσαν μόνο τους τύπους των Νόμων, αλλά ουσιαστικά καταργούσαν την έννοια του Δικαίου.
Ζήτησε τότε από τους γονείς της να την απαλλάξουν από κάθε ανάμιξη στα ανθρώπινα ζητήματα και να της επιτρέψουν να μεταφερθεί σε θεϊκούς χώρους Αντίθετα προς το μύθο αυτό, η παρθένος Περσεφόνη, κόρη του Δία και της Δήμητρας, θεάς της Γεωργίας, είναι το κεντρικό πρόσωπο του αλληγορικού μύθου για το ζώδιο αυτό. Η Περσεφόνη, σύμβολο του ανθρώπου, έχει πατέρα την ανώτατη έννοια της Γνώσης, τον Δία, που εκπροσωπεί επίσης τον ψυχικό κόσμο, ενώ μητέρα της είναι η Δήμητρα, που αντιπροσωπεύει την έννοια της ύλης και της συντήρησης της υλικής ανθρώπινης υπόστασης. Η αρπαγή της από τον Πλούτωνα, το θεό του Άδη, συμβολίζει τη φυσική ζωή η οποία στις διαδικασίες της εξέλιξης εναλλάσσεται με την ίδια πάντοτε ψυχική υπόσταση. Η αλληγορία του μύθου αυτού φτάνει στο κορύφωμά της με τα Ελευσίνια Μυστήρια, την κυριότερη από τις ελληνικές μυσταγωγίες.
Η προσωπικότητα της Παρθένου
Η Παρθένος είναι ζώδιο της γης, με πολλές αναστολές από ότι τα ζώδια του αέρα, όπως οι Δίδυμοι. Δεν είναι και πολύ φιλόδοξοι αλλά αγαπούν πολύ τη δουλειά τους, έχουν αναπτυγμένο το αίσθημα του καθήκοντος και της ακρίβειας.
Το συνοφρυωμένο πρόσωπο και η αυστηρότητα που τους χαρακτηρίζει είναι δείγματα ότι κάνουν καλά τη δουλειά τους παρά ότι ετοιμάζονται να συγκρουστούν με κάποιον. Οι Παρθένοι είναι υπέρμαχοι της αγάπης αλλά και του μίσους, του πόθου αλλά και της εκδίκησης, είναι παράδεισος ή κόλαση, φιλανθρωπία ή θανατηφόρο πλήγμα, υπερασπιστής της αγνότητας ή παραδομένος στις ηδονές. Ο τόσο εκλεπτυσμένος ερωτισμός τους γνωρίζει μεγάλες δόξες με άριστες πιθανότητες ερωτικής επιτυχίας.
Ο Ερμής κυβερνά και τα δύο ζώδια δίνοντας μερικές ίδιες ιδιότητες. Είστε ιδεολόγος, με μερικές δημιουργικές καλλιτεχνικές κλίσεις. Σας αρέσει να βοηθάτε τους άλλους, έχετε άμεση σχέση με θέματα που σχετίζονται με την υγεία και την προσφερόμενη εργασία. Αναζητάτε την τελειότητα, την ολοκλήρωση, την αποπεράτωση σε κάθε πράγματα αλλά και στους ανθρώπους γύρω σε σας. Είστε ευσυνείδητος στην εργασία σας την οποία ολοκληρώνετε τέλεια.
Η διανοητική και πνευματική δραστηριότητα σας στενοχωρεί καθότι είστε ευαίσθητος στα προβλήματα κάτι που προκαλεί διαταραχές στο πεπτικό σύστημα και κακή ή ανεπαρκή διατροφή.
Ο Άνδρας Παρθένος στον έρωτα…
Κυριαρχούμενος πάντα από την δυσπιστία…
Όπως σ’ όλους τους γήινους και πρακτικούς ζωδιακούς τύπους, έτσι και στον Παρθένο αρέσει να κερδίζει. Το κακό, όμως, είναι ότι δεν του αρέσει να πολεμά. Η ιδέα και μόνο τον τρομάζει. Δεν είναι ποτέ σίγουρος ότι μπορεί να διεξάγει έναν πόλεμο με επιτυχία. Ακόμη, δεν είναι καν σίγουρος ότι, αφού πολεμήσει, το αποτέλεσμα, έστω και τροπαιούχο, θα τον ικανοποιεί. Κατά βάθος δεν είναι σίγουρος για τίποτα. Όμως είναι μόνιμα απογοητευμένος. Διακατέχεται από το σύμπλεγμα των μετόπισθεν, του τελευταίου στη σειρά. Αυτό το σύμπλεγμα τον κάνει μνησίκακο με τον εαυτό του και με τους άλλους. Ξέρει, βέβαια, ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων αλλά δεν ξέρει πώς να το αποδείξει. Είναι γεννημένος για να χάνει, μόνο και μόνο από το φόβο του μη χάσει. Κι ωστόσο στον τομέα του είναι, συνήθως, ο καλύτερος. Σίγουρα ο πιο προετοιμασμένος, αναμφίβολα ο πιο λεπτολόγος. Ανάμεσα σ’ εκείνον και την επιτυχία μεσολαβεί μόνο μια άνω τελεία – αλλά μεσολαβεί!...
Η χειρότερη συμφορά του είναι κατά τη διάρκεια ενός μαραθώνιου. Ενώ ετοιμάζεται να κόψει το νήμα του τερματισμού, περνά μια στιγμή αβεβαιότητας. Αναρωτιέται: «Μπορώ να το κάνω;»
Εκείνη είναι και η μοιραία στιγμή. Κάποιος, δίπλα του, που έχει λιγότερη αυτοκριτική και περισσότερο συντονισμό κινήσεων, του παίρνει την πρωτιά με διαφορά ενός εκατομμυριοστού του δευτερολέπτου – αλλά του την παίρνει.
Κι όταν, άλλες φορές, δεν τον μπλοκάρει ο δισταγμός, τον κυριεύει η δυσπιστία. Ακόμη κι αν μια μεγάλη δουλειά φαίνεται καλή και μια ευκαιρία τέλεια, ο Παρθένος σκέφτεται αμέσως: «Κάποιο λάκκο έχει η φάβα». Έτσι χάνει χρόνο να ερευνά και να σταθμίζει πιθανότητες. Βέβαια έχει και τα καλά της η δυσπιστία. Στη χειρότερη περίπτωση τον σώζει από ένα σωρό χρέη αλλά, άλλο τόσο, του αποκλείει σπάνιες ευκαιρίες επιτυχίας. Να γιατί συνηθίζεται να λέμε ότι ο Παρθένος συχνά δεν πιάνει ψάρια, γιατί φοβάται μην πιάσει καβούρια!
Ο Παρθένος, γυναίκα και ο έρωτας…
Για τον κύριο Παρθένο η γυναίκα είναι ένα ποθητό αλλά συνάμα και περίεργο … αντικείμενο! Πρώτα απ’ όλα για να την εξετάσει, έπειτα να την τρέφει, μετά να την ντύνει, ύστερα να την ευχαριστεί και τέλος πάλι να την εξετάζει. Το να αγαπά ο Παρθένος τις γυναίκες – αλλά θα ήταν καλύτερα να πούμε να τις παρατηρεί με προσοχή από κοντά – είναι ένα από τα πολλά που πρέπει να γίνουν στη ζωή του. Κι εκείνος, ο τόσο επιμελής, κάνει πάντα αυτό που πρέπει να γίνει.
Όχι, όμως, πως το κάνει με άμετρο ενθουσιασμό. Ούτε είναι της μοίρας του να συλλέγει αμέτρητες ερωτικές επιτυχίες. Άλλωστε, αν περάσουμε και από την πλευρά της γυναίκας, δεν αρέσει σε όλες να τις αναλύουν σαν μικρόβια μέσα από μεγενθυντικό φακό. Έπειτα, το να τις βλέπουν σαν μια αναπόφευκτη επιφόρτιση, πολλές γυναίκες η ιδέα αυτή τις ενοχλεί.
Κανένα ανθρώπινο πλάσμα δεν χαίρεται όταν κάποιοι συνάνθρωποί του το αντιμετωπίζουν σαν αναγκαίο κακό. Επιπόλαιο ίσως, καταστροφικό ναι, αναθεματισμένο μπορεί. Αλλά αναγκαίο κακό όχι. Είναι μια αντίληψη που ισοπεδώνει ακόμη και της γοητεία της τραγωδίας. Κι αυτή η αντίληψη είναι το φόρτε του Παρθένου. Να, λοιπόν το ερωτικό μειονέκτημα του Παρθένου: δεν είναι ούτε το παθητικό δράμα του Ταύρου (Σαίξπηρ) ούτε η εκπληκτική κωμωδία των Διδύμων (Δάντης) ούτε η πανούκλα-κάθαρση του Σκορπιού (Καμύ). Είναι ο κύριος εκείνος που σας περιμένει πίσω από τη γωνία, πάντα την ίδια ώρα, για όλη του τη ζωή, σαν τον Ιαβέρη, να σας φορτώσει ενοχές.
Δύσκολα παντρεύεται …
Κι όμως ο Παρθένος έχει πολλές αξίες και ικανότητες, συμπεριλαμβανομένων και των ερωτικών. Είναι συχνά προικισμένος με εξυπνάδα και δεν του λείπει το χιούμορ. Παρ’ όλες τις ιδιοτροπίες του, δεν μπορούμε να πούμε πως δεν έχει επιτυχία με τις γυναίκες. Αλλά δύσκολα παντρεύεται. Λίγο γιατί είναι υπερβολικά τελειοθηρικός, λίγο γιατί είναι μεμψίμοιρος και ακριβολόγος για να βρει μια γυναίκα που να του πηγαίνει, λίγο ακόμη γιατί ούτε το πέρασμα των χρόνων ούτε το προχώρημα της φαλάκρας δεν ελαττώνουν τις απαιτήσεις του.
Στη νεαρή τους ηλικία όλοι οι άντρες ονειρεύονται μια σύντροφο που να έχει ταυτόχρονα τα χαρίσματα της Κλεοπάτρας, της Αλίκης Βουγιουκλάκη, της Χριστίνας Βαρδινογιάννη, της Παολίνας Βοναπάρτη, ίσως και της Ζαν ντ’ Αρκ. Έπειτα συναντούν κάποια περαστική, που έχει μόνο τα δικά της χαρίσματα, τρώνε μια κατακέφαλη και ξαφνικά την ερωτεύονται. Ο Παρθένος, όμως, όχι. Είναι πολύ ασκητικός για να χάσει τα μυαλά του, πολύ λογικός για να αρκεστεί εύκολα, πολύ λεπτολόγος για να φορτωθεί κάποια που να ξεφεύγει από το προκαθορισμένο μοντέλο που συντηρεί στο μυαλό του. Επιπλέον, είναι σαν τον ερμαφρόδιτο: είναι αυτάρκης. Του αρκεί όλα του τα πράγματα να είναι σε τάξη, όπως εκείνος τα έβαλε, και κανείς να μην τα αγγίζει, να μην τα ξεσκονίζει, ίσως και να μην περνά το βλέμμα του από πάνω τους.
Φαίνεται πως ο άντρας Παρθένος δεν αισθάνεται το βάρος της μοναξιάς και, παραμένοντας εργένης, καταφέρνει να μην αισθάνονται οι άλλοι το βάρος της συντροφιάς του.
Το να κατακτήσετε έναν Παρθένο, άντρα ή γυναίκα είναι σαν ν’ αλλάζετε το πρόγραμμα της ζωής του. Καθόλου εύκολη υπόθεση. Αν το να κατακτήσετε τη δεσποινίδα Παρθένο είναι πράξη θάρρους, το να κατακτήσετε εκείνον είναι πράξη ηρωισμού.
Ας αναλύσουμε τη μέθοδο: με το πάθος δεν θα πετύχετε τίποτα, με το συναισθηματισμό λίγα πράγματα, με το σεξ ας μην το συζητάμε καθόλου. Με τα χρήματα ίσως, αλλά μέχρι ενός σημείου. Ο Παρθένος είναι περισσότερο επιφυλακτικός παρά φιλάργυρος, περισσότερο συνετός παρά άπληστος. Χρήματα μπορεί να βγάζει ένα σωρό και από μόνος του. Δεν έχει ανάγκη τα χρήματα των άλλων. Ο ήχος της λέξης χρήμα λειτουργεί μόνο με το δέος που του εμπνέει. Αν αποδείξετε ότι συμμερίζεστε το σεβασμό του, τον έχετε κατακτήσει κατά το ήμισυ. Αλλά τι γίνεται με το υπόλοιπο μισό;
Ο άντρας Παρθένος έλκεται από το πνεύμα, την κουλτούρα και τα ταλέντα. Αν δεν τα διαθέτετε, σίγουρα το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να παραιτηθείτε των προσπαθειών. Αλλά και πάλι, αν διαθέτετε όλα αυτά, θα πρέπει να σκεφτείτε πολύ πριν ξεκινήσετε μια σχέση μαζί του. Είναι σαν να φορτώνεστε τους μπελάδες όλου του κόσμου: θα δέχεστε τις συχνές επιθεωρήσεις του σαν καλές στρατιωτίνες και την καλύτερη στιγμή – με την προϋπόθεση ότι θα φτάσει αυτή επιτέλους – θα σας αποπλανήσει σαν πρωταγωνίστριες ενός … εγχειριδίου. Με τη μεγαλύτερη, δηλαδή, προσοχή αλλά με τίποτα περισσότερο.
Από τεχνική άποψη, στον έρωτα ο Παρθένος δεν είναι εραστής αλλά ένας ευσυνείδητος εκτελεστής της αλυσίδας συναρμολόγησης. Έμαθε νύχτα τη γυναικεία ανατομία, παρακολουθώντας μαθήματα δι’ αλληλογραφίας, γι’ αυτό και δεν θα τον πιάσετε απροετοίμαστο. Αλλά θα τον βρείτε ασκητικό στο έπακρο. Δεν θα διστάσει να σας φιλήσει στα πιο απαγορευμένα μέρη με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο κάποιος άλλος θα φιλούσε το φέρετρό σας σε κάποιο νεκροθάλαμο. Ωστόσο θα το κάνει με άμεμπτο τρόπο. Σε κάθε του εκδήλωση, ο εκπρόσωπος αυτού του ζωδίου, εκδήλωση ερωτική, εγκεφαλική ή υπαρξιακή, είναι αυστηρά προγραμματισμένος. Σαν ένα υπεραυτόματο πλυντήριο. Επομένως, απαιτεί επινόηση και τεχνική ικανότητα ή αλλαγή του προγράμματός του.
Η Γυναίκα Παρθένος στον έρωτα…
Το να λέμε ότι χρειάζεται χρόνος και επιμονή για να σαγηνεύσετε μια Παρθένο μπορεί να δείχνει αστείο αλλά δεν είναι καθόλου, ιδίως για όποιον το δοκίμασε ή έχει σκοπό να το δοκιμάσει. Χωρίς καμιά αμφιβολία και εξαίρεση, μόλις σας γνωρίσει η Παρθένος θα σας φέρει τα μέσα έξω, λες και ψάχνει τσέπες ή ξεχασμένα συρτάρια. Θα ρωτήσει ποιοι είναι οι παππούδες σας, οι θείοι σας μέχρι δωδεκάτου βαθμού, τα ξαδέλφια σας μέχρι ενάτου βαθμού, αν υπήρχαν περιπτώσεις ερυθράς στην οικογένειά σας, τι επαγγέλεστε και ποια είναι τα έσοδά σας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα δείξει για το λογαριασμό σας στην τράπεζα.
Δεν περιφρονεί το φλερτ η Παρθένος και έχει κατά κανόνα ανοιχτό μυαλό. Αλλά κατά βάθος τρέφεται με διανόηση και αυτήν επιζητεί. Γι’ αυτό, αν η μεγαλύτερη ερωτική σας επιθυμία είναι να περνάτε τις μέρες σας τριγυρνώντας στα μουσεία, τις νύχτες διεισδύοντας στα νοήματα της Ιφιγένειας εν Αυλίδι και τον υπόλοιπο καιρό απολαμβάνοντας αγνές συζητήσεις, θα ζήσετε μια αγάπη μοναδική και διαπαιδαγωγική, πραγματικά ανεπανάληπτη.
Αν εκείνη ξαφνικά σας θέλει, αν έχει αποφασίσει ερήμην σας να σας αγαπήσει, τότε έχετε βρεθεί σ’ ένα λαβύρινθο που δύσκολα θα σωθείτε. Από τη στιγμή που σας έχει επιλέξει και γίνατε δικός της, εκείνη χάνει όλη τη διαύγεια και τη λογική της, καθώς θα σας κοιτάζει μ’ ένα απλανές βλέμμα σαν οποιαδήποτε ερωτοχτυπημένη γυναίκα. Μην τρέφετε αυταπάτες ότι θα την ξεφορτωθείτε, επιδεικνύοντας σε ανύποπτο χρόνο τα χειρότερα ελαττώματά σας: με καθαρό μυαλό και μυωπικά μάτια, η Παρθένος δεν θα πάρει είδηση – ή έστω θα υποκρίνεται κάτι τέτοιο – ότι είστε δολοφόνος, βιτσιόζος, μανιακός, ο δράκος του Σέιχ Σου. Οι κόρες των ματιών της θα εξακολουθούν να εστιάζουν την κωδικοποιημένη εξιδανίκευση που σας έχει κάνει και θα μείνει πιστή ως το θάνατο ή, ακόμη χειρότερα, ως τα βαθιά γεράματα...