«Όταν η ψυχή βρίσκεται σε ειρήνη, όταν χαμογελάει, τότε και το σώμα παραμένει σιωπηλό και χαρούμενο» MargueriteDeSurany
Η ζωή μας και η καθημερινότητα μας απαιτεί μία αρμονική ισορροπία ανάμεσα στη χαρά και στη λύπη. Όταν ένα από τα δύο είναι υπερβολικά, δεν θα λείψουν τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα. Η ψυχή και το σώμα είναι δύο αντίθετες έννοιες που ζουν όμως ως μονάδα. Τα ψυχολογικά σκαμπανεβάσματα λοιπόν, συχνά μας δημιουργούν σωματικά προβλήματα που λανθασμένα ονομάζουμε «ασθένειες» πολλές φορές.
Πάμε τα δούμε τα 10 συνηθέστερα ψυχοσωματικά προβλήματα που μπορεί να μας δημιουργήσει μία «τραυματισμένη» ψυχή:
1.ΡΥΘΜΟΣ ΚΑΡΔΙΑΣ
Το αίσθημα παλμών( ταχυκαρδία, αρρυθμίες κτλ.) προέρχεται κυρίως από το άγχος. Το άγχος και μάλιστα το συνεχές καθημερινό άγχος δημιουργεί στο άτομο εξάντληση, λάθος αναπνοές, αυθόρμητο σφίξιμο στο σώμα και την αίσθηση ότι ένα μεγάλο σύννεφο ομίχλης τον ακολουθεί σε όλες τις δραστηριότητες της ζωής του. Όπως είναι φυσικό σε μία τέτοια αγχωτική κατάσταση η καρδιά αντιδρά με έντονους και γρήγορους, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι έχει κάποιο πρόβλημα! Σε αυτό πρέπει να επικεντρωθεί ένας αγχώδης άνθρωπος και όχι στους κτύπους της, προσθέτοντας του ένα ακόμα άγχος. Η ελάττωση καφεΐνης, αλκοόλ, καπνίσματος και οι σωστές αναπνοές, είναι επιπλέον σύμμαχοι στην προσπάθεια.
2.ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ
Δύσκολα κάποιος θα παραδεχτεί αυτήν την αδυναμία, ότι δηλαδή είναι αλκοολικός. Παρ’όλ’αυτά, πολύ άνθρωποι καταφεύγουν στο αλκοόλ, προκειμένου να ξεχάσουν άγχος, θλίψη και έγνοιες. Μέγα λάθος! Το σώμα στην προκειμένη περίπτωση στέλνει μήνυμα στην ψυχή, πως μόνο έτσι μπορεί να ηρεμήσει και να αγαλλιάσει, με αποτέλεσμα αυτό να γίνει συνήθεια και κατ’ επέκταση αλκοολισμός. Προτιμήστε τα φυτικά σκευάσματα που φτιάχνουν τη διάθεση και ηρεμούν, όπως ανθοϊάματα, λουΐζα, λεβάντα, βαλεριάνα κτλ., τα οποία δεν είναι εθιστικά!
3.ΑΙΜΟΡΡΟΪΔΕΣ
Οι αιμορροΐδες είναι ουσιαστικά κιρσοί που προέρχονται συνήθως λόγω κακής διατροφής. Τα ψυχολογικά όμως αίτια που μπορούν να προκαλέσουν αυτό το επίπονο και ενοχλητικό νόσημα είναι τα εξής: Σεξουαλική ανασφάλεια, ξαφνικές συγκινησιακές καταστάσεις, άγχος, αίσθημα ενοχής. Η παλαιά και γνωστή συνταγή για να αποβάλλεις το ψυχοσωματικό αίτιο είναι πρώτον να το αποδεχτείς και δεύτερον το περπάτημα, με σωστές βαθιές αναπνοές και την ταυτόχρονη επικέντρωση στη σκέψη «Ότι έρχεται από πάνω (εισπνοή), ελευθερώνεται από κάτω (εκπνοή).»
4.ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
Η κακή διάθεση, το άγχος, η λύπη αλλά και οι ψυχικές διαταραχές, όπως οι κρίσεις πανικού και οι κατάθλιψη, δημιουργούν την αίσθηση αναπνευστικής ανεπάρκειας. Φυσικά δεν ισχύει αυτό που συνήθως σκέφτεται το άτομο, ότι δηλαδή έχει όντως αναπνευστικά προβλήματα. Η αίσθηση ότι ο αέρας δεν είναι αρκετός, ότι κόβεται η ανάσα και το δήθεν λαχάνιασμα, είναι αντιδράσεις του σώματος για την πληγωμένη ή κουρασμένη ψυχή. Η λύση είναι ασκήσεις αναπνοής. Αν δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για να συμβουλευτεί το άτομο κάποιον ειδικό, υπάρχουν πολλά άρθρα και βίντεο στο διαδίκτυο =, τα οποία έχουν βοηθήσει αποτελεσματικά πολύ κόσμο!
5.ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ
Ανορεξία, βουλιμία, φόβος για κατάποση, τροφή κτλ. Οι ψυχολόγοι/ψυχίατροι λένε ότι το στομάχι και η λειτουργία του, συνδέεται άμεσα με το τμήμα του εγκεφάλου που ανήκει στην Επιθυμία. Οπότε όταν μία επιθυμία εκπληρώνεται, το άτομο ασυνείδητα επιλέγει να κλείσει ή να ανοίξει διάπλατα τις «πόρτες» του στομαχιού και δίνει την δική του εξήγηση για αυτό που του συμβαίνει: «Δεν έχω όρεξη», «Πεινάω συνέχεια», κ.α. Η λύση είναι να επιμείνουμε να συνεχίσουμε τις παλιές μας διατροφικές συνήθειες ακόμα κι αν πιστεύουμε ότι πιεζόμαστε να φάμε ή ότι πεινάμε κι άλλο. Ψάχνουμε παράλληλα να βρούμε το ψυχολογικό αίτιο που μας το δημιούργησε και επιλέγουμε φαγητά με βιταμίνη Dκαι B, που ισορροπούν την όρεξη που στηρίζεται στην ψυχολογική μας κατάσταση. Προβλήματα δυσκοιλιότητας αλλά και διάρροιας επίσης μπορεί να παρατηρηθούν σε μία περίεργη ψυχολογική περίοδο. Οι αλλαγές στην διατροφή μπορούν να βοηθήσουν πολύ.
6.ΑΡΘΩΣΕΙΣ
Οι στεναχώριες, οι συγκινήσεις και το άγχος, ιδίως με την μορφή του «σοκ», δηλαδή του ξαφνικού, του απρόσμενου, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις αρθρώσεις μας. Ενοχλήσεις, δυσκινησία, πόνος. Φυσικά και αυτό το πρόβλημα είναι φαινομενικό και όχι πραγματικό. Σε αυτήν την περίπτωση, το άτομο δεν θα πρέπει να αγχωθεί επιπλέον, αλλά θα πρέπει να πάρει το χρόνο του, να δοκιμάσει την άσκηση ή το περπάτημα και να ακολουθήσει διατροφή πλούσια σε ασβέστιο και μαγνήσιο.
7.ΑΡΤΗΡΙΑΚΗ ΠΙΕΣΗ
Η αρτηριακή πίεση δεν πρέπει να μας αγχώνει σε περιόδους άγχους και στεναχώριας. Μία οργή, το κλάμα, το άγχος, η ανυπομονησία, τα νεύρα, το κλάμα και η θλίψη προκαλούν υπέρταση. Φυσικά αυτό είναι παροδικό και όχι πάθηση. Εφόσον η αρτηριακή πίεση του ατόμου είναι σε περιόδους γαλήνης, ηρεμίας και ευτυχίας σε φυσιολογικά επίπεδα, δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Η μείωση του καπνίσματος, του καφέ και του αλκοόλ, θα τον βοηθήσουν πολύ.
8.ΚΟΠΩΣΗ
Κούραση, εξάντληση, εξασθένηση. Αυξημένα όλα χωρίς προφανή λόγο, αφού πάντα το άτομο είχε περισσότερες αντοχές; Εδώ η λύση είναι παρόμοια με τις διατροφικές διαταραχές. Δηλαδή δεν πρέπει να αλλάξει το άτομο καμία συνήθεια του ή δραστηριότητα του, προκειμένου να μειώσει την φαινομενική κούρα ση του. Πιέζει τον εαυτό του να συνεχίσει όπως συνήθιζε και καλό θα ήταν να δοκιμάσει εκείνη την περίοδο της ψυχολογικής κατάπτωσης, κάποιες πολυβιταμίνες για επιπλέον ενέργεια.
9.ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΠΝΟΥ
Υπνηλία και αϋπνία. Η ψυχολογικά προερχόμενη υπνηλία έχει παρόμοια αίτια και λύσεις όπως η κόπωση που αναλύσαμε παραπάνω. Καλό θα ήταν να κοιμόμαστε και να ξυπνάμε συγκεκριμένες ώρες, ώστε να μην χάνουμε το πρόγραμμα μας και την καθημερινότητα μας, ακόμα κι αν φαινομενικά πιέζουμε τον εαυτό μας. Η αϋπνία είναι αρκετά δυσκολότερη στην αντιμετώπιση της. Ο άνθρωπος συνηθίζει να φορτώνει τον εγκέφαλο του σκέψεις το βράδυ πριν κοιμηθεί για το τι έγινε τη μέρα που πέρασε ή για το τι θα γίνει την επόμενη. Σε αυτή την περίπτωση, βοηθούν η καθημερινή σωματική άσκηση, το διάβασμα και φυτικά ηρεμιστικά σκευάσματα όπως χαμομήλι και λεβάντα. Δεν πίνουμε καφέ μετά το μεσημέρι και αποφεύγουμε το αλκοόλ ή το υπερβολικό φαγητό το βράδυ, για καλύτερη ποιότητα ύπνου.
10.ΔΕΡΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Το δέρμα είναι σαν τους τοίχους ενός σπιτιού, όπου ο ένοικός του είναι η ψυχή. Ψυχολογικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν ακμή, πρόωρη γήρανση και τριχόπτωση. Οι βιταμίνες Aκαι E, βοηθούν στο να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα, αλλά και η επαρκής ξεκούραση ή απομόνωση για λίγο με την αγαπημένη μας μουσική θα μας ηρεμήσουν από αυτά που βασανίζουν την ψυχολογία μας.